Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Održan humantarni kviz znanja na Svetom Duhu

U subotu 16. ožujka u dvorani svetog Franje pri Samostanu i Bazilici na Svetom Duhu održan je humanitarni kviz znanja u organizaciji instruktora općega znanja koji djeluju u župi Sv. Antuna.

U Župi na Svetom Duhu dugi se niz godina održavaju instrukcije za djecu i mlade iz matematike, fizike, kemije, stranih jezika i drugih predmeta. Instrukcije su ponajprije namijenjene djeci slabijeg imovinskog stanja i župljanima. Instruktori su maturanti, studenti i umirovljeni profesori. Mnoge su ispratili do uspješno položene državne mature i položenih zahtjevnih ispita.

Već 3 godine zaredom instruktori na Svetom Duhu na čelu s timom animatora (Frano, Ivan i Matej Badrov, Josip Pušić, Karlo Kinčić i Luka Bilić) organiziraju i kviz znanja čiji je cilj nešto novo naučiti, zabaviti se i podružiti, ali u središtu je svakako humanitarna dimenzija. Kviz je svake godine nekome u potrebi pomogao, a ove godine je bio najveći s prijavljenih čak 18 ekipa. Nakana ovogodišnjega proljetnoga kviza bila je pomoći katoličkoj humanitarnoj udruzi „Kap dobrote“. Udruga je formalno osnovana i registrirana pri Ministarstvu uprave Republike Hrvatske 19.12.1990. godine, a 14.05.1994. godine potvrdila ju je i HBK dekretom kao privatno vjerničko društvo u Crkvi.

Pater Antun Cvek osnivač je Udruge, osoba oko koje se okupljaju entuzijasti, ljudi dobre volje i jakog htjenja kako bi djelovali za dobro „malo“ čovjeka. Kao svećenik i duhovnik pruža primjer duhovnog i materijalnoga pomaganja ljudima u potrebi.

Udruga trenutno na različite načine skrbi za oko 200 osoba, većinom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Pomaže starijim osobama lošeg imovinskog statusa, osamljenima, onima narušenog zdravlja koji zbog navedenog ne mogu zadovoljavati svoje svakodnevne životne potrebe. Riječ je o osobama koje nerijetko žive u podrumskim i tavanskim vlažnim stanovima ili drugim neprikladnim prostorima. Često su bez grijanja, električne energije i pitke vode te im nedostaju osnovi uvjeti za život i očuvanje zdravlja. Naši korisnici su osobe koje se ne mogu brinuti za sebe, a o kojima se nema tko brinuti. Pomoć koju im pruža Udruga od životne im je važnosti u svakodnevnoj borbi za preživljavanje.

Sedamdesetak volontera, mahom hrvatskih branitelja na čelu s gospodinom Marinkom Šuškom, svojim djelovanjem svakodnevno nastoji ublažiti nevolje i nedaće korisnika Udruge. Prioritet pri tome uvijek imaju osobe koje nemaju podršku obitelji niti zajednice, koji su ostavljeni i zaboravljeni od svih. Volonteri svojim nesebičnim radom svjedoče ljubav prema Bogu i bližnjemu. Uz volontere tu su zaposlenici: njegovateljica, gerontodomaćica, administratorica/radnica u praonici rublja, vozač/kućni majstor, radna terapeutkinja i socijalni radnik. Zaposlenici surađuju s volonterima, oni su tu kada volonteri ne mogu sami.

Pružanje pomoći potrebitima sastoji se od redovitih posjeta, zajedničkog razgovora i molitve, obavljanja sitnih usluga poput odlaska liječniku, u ljekarnu, nabavke kućnih potrepština, manjih popravaka po kući, organiziranje prijevoza; usluge pomoći u kući: pomoć pri pospremanju, priprema obroka; usluge njege u kući: pomoć pri osobnoj higijeni, vježbe, masaža; usluge praonice rublja; savjetodavne pomoći; upućivanje, informiranje i savjetovanje radi ostvarivanja socijalnih, zdravstvenih i drugih prava, osiguravanje paketa namirnica i higijenskih potrepština i proviđanja drva za ogrjev.

Vjerujemo kako će ovaj humanitarni kviz doživjeti još mnoštvo izdanja.

Korizmeno vrijeme je uvijek posebna prilika za činjenje dobra, odvažimo se!

Foto: Vlado Badrov

Više informacija o Udruzi:

Katolička udruga “Kap dobrote”

IV Stara Pešćenica 3, 10000 Zagreb

Telefon našeg ureda (od 8 do 16): 01/ 2317-802

Email: kap-dobrote@zg.htnet.hr

htpps://kap-dobrote.hr

Devizni račun: 703000-180088

Privredna Banka Zagreb

SWIFT CODE: PBZGHR2X

IBAN: HR0623400091100026681