Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Caritas župe i pučka kuhinja na Svetom Duhu

Pučka kuhinja na Svetom Duhu

Karitativno poslanje Katoličke crkve je najkonkretniji izraz življenja Evanđelja u svakodnevnom životu i predstavlja lice Crkve koja je vidljiva, bliza svima, a pogotovo onima koji su u potrebi ili na marginama i periferijama naših života. Franjevci od samih početaka baštine to veliko naslijeđe biti prisutni i biti s narodom. Tako smo i mi, franjevci konventualci, dolaskom na ovaj svetoduški brijeg bili uvijek uza svoj narod. U različitim oblicima i na različite načine pomagali smo svima koji su pomoć trebali. Posljednjih tridesetak godina kroz djelovanje Pučke kuhinje taj izraz brige za najpotrebnije ostvaren je u toplom obroku koji se besplatno dijeli svakome tko dođe, bez ikakve provjere identiteta ili registracije jer u svakom čovjeku prije svega vidimo brata ili sestru koji su u potrebi. Vidimo lice Krista siromašnoga koji je potreban naše ljubavi, pažnje i blizine.

Pučka kuhinja u ovom obliku postoji od 1995. godine i predstavlja veliki blagoslov našoj Provinciji jer pomoću nje susrećemo se svakodnevno sa ljudima u potrebi koji dolaze i danas te kucaju na naša vrata tražeći pomoć. Pomoću ovog karitativnog poslanja imamo priliku svakodnevno svjedočiti svoju privrženost Evanđelju te ga konkretno živjeti.

Volonteri

Od 2018. godine u rad Pučke kuhinje uključeni su volonteri koji su srce i duša Pučke kuhinje na Svetom Duhu. Koordinator rada volontera je fra Vilček Novački kao i izvršni organizator rada same Pučke kuhinje koji vrlo marljivo i savjesno obavlja povjerenu mu službu.

Želja je kroz ovakav pristup približiti se ljudima i osim hrane pružiti ljudima osmijeh, lijepu riječ ili ih barem saslušati u njihovim nevoljama. Volonteri dolaze iz cijeloga grada, naše župe, brojnih zajednica koje djeluju u našoj župi. S velikom radošću je prihvaćena ova velika promjena u samom pristupu funkcioniranja naše kuhinje kako među korisnicima tako i među ljudima koji na ovakav način svojim radom pomažu naše karitativno poslanje. Biti volonter u našoj Pučkoj kuhinji je postalo stvar prestiža pogotovo među mladima na što smo osobito ponosni. U svakom slučaju, ideju volontiranja treba i dalje snažno podržavati i dodatno osmišljavati jer donosi velike blagodati u samom načinu funkcioniranja Pučke kuhinje.

Humanitarne akcije – projekti Pučke kuhinje na Svetom Duhu

Pučka kuhinja na Svetom Duhu organizira četiri velike humanitarne akcije tijekom čitave godine. Započinjemo u mjesecu rujnu i listopadu kada je organizirana humanitarna prodaja zimnice koja se priprema u našoj Pučkoj kuhinji. Zatim tijekom korizme imamo akciju Posni pereci, kada u malim paketićima, koje također sami pripremamo, nudimo za prodaju. Treća akcija odvija se u samostanskom vrtu za Antunovo. Obično traje dva dana, u prvoj večeri organiziramo donatorsku večeru, a drugi dan pozvani su svi koji posjete svetište u vrt na okrjepu.

Naša najveća humanitarna akcija jest Obrok za obrok – Kod fratara koja se odvija u adventsko i božićno vrijeme. Započeli smo na Zrinjevcu sa adventskom kućicom na manifestaciji Advent u Zagrebu još 2018. godine. Potom smo istu akciju ponovili i 2019 godine. Obje su bile iznimno uspješne. Nakon toga došla je pandemijska 2020. godina, Grad zbog mjera nije ništa organizirao, a mi smo uspjeli ishoditi dozvolu za održavanje humanitarne akcije u drive in modelu i na drugoj lokaciji. Akcija se po prvi put održala ispred Pučke kuhinje. 2021. godine akciju smo ponovili, na rekao bih sada već tradicionalnoj adresi Sveti Duh 33, ispred same Pučke kuhinje. Također smo i ove godine ispred Pučke kuhinje te vas poslije mise pozivamo da nas podržite.

Cilj svih akcija koje organiziramo je u prvom redu senzibilizirati širu javnost za socijalno osjetljivu skupinu građana, za ljude koji su u potrebi i kojima je i danas potrebna pomoć u osiguranju egzistencije te prikupljati sredstva za naše redovito djelovanje.

Višestruka je korist od organiziranja humanitranih akcija, osim što se prikupljaju sredstva za djelovanje Pučke kuhinje nemjerljiv je pozitivan dojam u javnosti te medijska promocija naše Provincije i Reda. Zaista brojna gostovanja na svim nacionalnim medijskim kućama od radija do televizije koji nas svojom potporom na taj način podupiru i daju dodatan zamah našem djelovanju.

U organizaciju samih akcija uključeni su brojni volonteri koji nam pomažu svojim trudom i zalaganjem.

Kulminacija humanitarne akcije Obrok za obrok jest Božićni ručak. Taj projekt smo započeli 2019. godine kada smo po prvi put organizirali ručak za naše korisnike. Za Božić 2021. godine bilo je više od 500 ljudi koji su došli na Sveti Duh. Toga dana, dakle na svetkovinu Božića, volontiraju fratri. Uistinu jedno divno svjedočanstvo ljubavi i brige za bližnje.

Hvala svima vama koji se uključujete u djelovanje svih institucija pod okriljem Doma sv. Antuna svojom brigom, donacijama i pažnjom. Pomoći čovjeku u nevolji, gladnoga nahraniti i žednoga napojiti jest znak Kristove pristunosti u vremenu te ujedno i dio našega franjevačkog identiteta. Naša misija i poslanje jest omogućiti ljudima koji su u potrebi dostojanstven način života te ublažiti posljedice siromaštva i neimaštine.

Završavamo riječima pape Franje:

»Ne pitajte me, molim vas, postoje li siromasi, tko su i koliko ih je, jer se bojim da takva pitanja služe tome da odvrate pažnju ili predstavljaju izgovor za izbjegavanje jasnog zova savjesti i srca. […] Ja nikada nisam brojao siromašne, jer se ne mogu nabrojati: siromahe se grli, a ne broji« (“Adesso” br. 7, 15. travnja 1949.). Siromasi su među nama. Kako bi to bilo evanđeoski kad bismo s punom istinom mogli reći: i mi smo siromašni, jer ćemo ih samo tako moći zbiljski prepoznati i učiniti dijelom našega života i oruđem spasenja. (Iz poruke Svetoga Oca pape Franje za V. svjetski dan siromaha – „Siromahâ svagda imate uza se“ (Mk 14, 7).


Pučka kuhinja (Caritas župe sv. Antuna)

Sveti Duh 33, HR-10000, ZAGREB

Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote od 8.00 do 14.00 sati

Voditelj: fra Vladimir Vidović

Volontiranje u Pučkoj kuhinji: fra Vilček Novački

Informacije i prijave za volontiranje: 097 777 5522

Doniraj za Pučku kuhinju: IBAN HR6323600001101567611

SWIFT: ZABAHR2X