Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Korizmeno hodočašće Bratovštine sv. Franje sa Svetog Duha

Od petka 15. ožujka do nedjelje 17. ožujka petnaestorica braće Bratovštine sv. Franje u pratnji fra Zvonimira Pervana, župnog vikara sa Svetog Duha boravilo je u Međugorju i Livnu. Ovo malo korizmeno hodočašće započelo je u petak u popodnevnim satima svetom misom i blagoslovom hodočasnika u kapelici Svetog Duha, nakon čega su se hodočasnici uputili prema Međugorju, gdje su po dolasku molili krunicu i povečerje pripremajući se za subotu koja je bila središnji dio hodočašća. Vrijeme provedeno u Međugorju bilo je ispunjeno zajedništvom i molitvom. U subotu, nakon jutarnje svete mise, hodočasnici su – uspinjući se na brdo „Križevac“ razmatrali Put križa. Popodne su se, moleći krunicu, uputili na Podbrdo gdje se, prema svjedočanstvu vidjelaca, ukazala Gospa – Kraljica Mira. Osim osobnih nakana koje su nosili pred Blaženu Djevicu Mariju molili su i za Župu, za zajednice u župi, za mlade, za fratre, za domovinu i druge nakane. Uz zajedničku molitvu sudionici su na vrhovima spomenutih dvaju brda proveli vrijeme i u osobnom razmatranju i meditaciji. Subotnji hodočasnički dan završio je klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu u prepunoj župnoj crkvi sv. Jakova.

I nedjelja je započela svetom misom i prilikom za osobne pobožnosti, nakon čega su se sudionici uputili prema Livnu. Posjetili su Buško jezero i Karmel sv. Ilije, a potom su, nakon okrjepe i posjeta fra Zvonimirovoj obitelji, obišli samostansku crkvu sv. Petra i Pavla te Franjevački muzej i galeriju „Gorica“ gdje su uz stručno vodstvo upoznali drevnu povijest ovoga kraja i bogatu umjetničku ostavštinu poznatog hrvatskog slikara, rođenog Livnjaka, Gabrijela Jurkića. Ondje je jedan od članova Bratovštine Željko Čarapović braći iznio dirljivo svjedočanstvo kako ga je krunica, nabavljena baš u Livnu, zaštitila u ratnim godinama. Nekolicina sudionika su ondje imala priliku posjetiti kraj iz kojega su potekli njihovi roditelji.

Ove dane hoda, molitve, pjesme i zajedništva zaključili su, kako drugačije nego, zajedničkom molitvom i blagoslovom za sretan povratak prema Zagrebu.

U duhu bratovština, uz pratnju duhovnika i osnivača fra Ivana M. Lotara, okuplja se Bratovština svetoga Franje na Svetom Duhu. Katolički muževi i očevi s područja svetoduških Župa, koji traže mjesto molitve, kateheze, debate o društvenim temama ovdje mogu pronaći svoje mjesto.