Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Župno hodočašće na Trsat

U subotu, 23. ožujka naše župe Sv. Antuna i Sv. Maksimilijana hodočastile su na Trsat, k Majci Božjoj kao pripremu za Veliki Tjedan, u hrvatski Nazaret. 

Hodočašća su uvijek bila osobito vrijeme milosti, ali Trsat je nekako posebno mjesto u našim srcima. Krenuli smo u ranim jutarnjim satima, a u trsatsku baziliku smo hodočasnički ušli u 9.30. U 10 sati je uslijedila hodočasnička misa koju je predslavio fra Ivan M. Lotar, župnik, uz prisutnost trsatskih fratara koji su nas lijepo primili. Posebna hvala gvardijanu, fra Krunoslavu Kocijanu. Nakon svete mise uslijedio je kratki koncert kojega je u Bazilici održao župni zbor “Sv. Maksimilijan Kolbe” u pratnji orguljaša i dirigenta Alena K. Legetina. 

Uslijedila je pobožnost križnoga puta na trsatskoj kalvariji kojega je predmolio postulant Antun Devaj s trsatskim novacima koji je, uz župnika, bio i duhovna pratnja i voditelj jednog autobusa. Hodočasnici su potom posjetili kapelu zavjetnih darova, nabavili nabožne predmete koje smo u autobusu i blagoslovili te su mogli zapaliti svijeću i imati vremena za osobnu pobožnost. 

Na povratku kućama, svratili smo na druženje, skupljanje D-vitamina i kavicu uz prepričavanje doživljaja duhovnih milosti na opatijskoj rivijeri.

Zahvalni, doma smo se vratili spremni za sutrašnju Cvjetnicu.

Napomena: maslinove grančice možete nabaviti sutra ispred Bazilike prije svih svetih misa. Na župnoj svetoj misi parking pred Bazilikom je zatvoren zbog procesije, a sveta misa započinje u vanjskom svetištu (gdje se pale svijeće) – navedeno vrijedi samo za župnu misu.