Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Svečano proslavljena Cvjetnica na Svetom Duhu

U nedjelju 24. ožujka, svečano smo proslavili Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu. Muka po Marku je bila pjevana. Ispred Bazilike vjernici su mogli nabaviti maslinove grančice koje je donirala braniteljska udruga “Kap dobrote” na čelu sa gospodom Marinkom Šuškom i Krešom Pavlovićem kao i vrhunsko maslinovo ulje. Sav prihod od prodaje grančica ide za potrebite u Župi, a od ulja za naše “Antunove ljiljane”.

Neka nam ovaj sveti i Veliki tjedan prođe u miru i dobru pripreme za Sveto Vazmeno Trodnevlje.

Rektorovu homiliju donosimo u cijelosti:

Drage sestre i braćo,
Današnjim danom, Nedjeljom Muke Gospodnje – Cvjetnicom, započinje Veliki Tjedan. Ako smo kroz korizmeno vrijeme isticali koliko je važno činiti: moliti, vršiti pokoru, bolje prepoznavati svakodnevne prigode za djela milosrđa, za Veliki tjedan bih vam preporučio sljedeće: jednostavno uronite; pustite da vas otajstva vjere s čijim smo razmatranjem započeli danas preplave i ispune. Pokušajmo se ove godine oduprijeti sumanutom čišćenju, kuhanju i pečenju i bilo čemu što nas decentralizira – izbacuje iz središta Isusovih najsvetijih dana.
Drugo nam čitanje ističe Isusovo samooplijenjenje – sam se izuzeo od vlastita božanstva i skinuo sa sebe plašt nebeskosti; obukao na sebe čistu ljudskost i na svom tijelu naše rane ponio. Razmišljajmo o tome, dopustimo da nas ta činjenica zahvati i probudimo se! U ovome razmišljanju leži odgovor na pitanje: „Zašto bismo trebali biti dobri?“ – iz osjećaja duga i zahvalnosti prema Bogu.
Slušajući tekst i taktove Muke po Marku, prepoznajemo i sebe: u liku Velikog svećenika, Pilata, Petra, Jude, Sluškinja, vojnika, Majke… I vjerojatno ne samo u jednome liku. U danu i tjednu izmijenimo mi više uloga; neka nam Gospodin udijeli milost i snagu volje da one dobre „uloge“ prevladaju nad lošima.
Današnje slavlje započeli smo mašući maslinovim grančicama poput židovske djece i Isusovih suvremenika ulazeći u procesiji. Neka to klicanje „Hosana, Davidovu Sinu!“ – bude naša ispovijest vjere, naš „credo“; naše odavanje priznanja Isusovoj žrtvi za nas: „Da, Isuse – imaš moj ‘da’. Ti doista jesi Sin Davidov, obećani Mesija; Ti si, Isuse, moja Obećana Zemlja. Moj dom i moja Domovina. Moj Gospodin, Bog, Otkupitelj i Spasitelj!“
Zelena grana masline neka u našem domu podsjeća na ovaj dan: dan kada smo iznova obnovili svoj Savez s Bogom, Savez u Krvi Kristovoj koja glasnije viče od Abelove; ucijepljeni u radost Crkve sakramentom krštenja i Potvrde.
Sudjelujmo srcem u danima koji su pred nama – u Svetom Vazmenom Trodnevlju i radosno dočekajmo slavu Kristova Uskrsnuća!