Skip to content

Bazilika sv. Antuna Padovanskoga

SVETI DUH, ZAGREB

Dani Pasionske baštine u Bazilici na Svetom Duhu

Dani Pasionske Baštine u svoj svojoj šarolikosti održani su i u bazilici Sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu.

Koncert na orguljama i izložba slika

U petak, 15. ožujka koncert na orguljama pod nazivom „Pozdravleno budi telo Jezuša“ održao je doc. art. Milan Hibšer, titularni orguljaš Bazilike i izveo manje poznate korizmene skladbe (Njirić, Dugan, Magdić, Klobučar, Kolb…).

Na koncertu smo mogli čuti isključivo hrvatske kompozitore koji su u svoje skladbe utkali neke korizmene napjeve ili su bile inspirirane korizmenim vremenom. Hod kroz Hrvatsku orguljašku glazbu vodio je sve od 19. stoljeća pa do današnjih dana. Stilski je obuhvaćeno razdoblje romantizma te 20. i 21. stoljeća s različitim harmonijskim izričajima. Orgulje bazilike sa svojih 40 registara pokazale su da imaju u svojoj dispoziciji dovoljno registara kako bi na slikoviti način dočarale patnju korizmenog vremena utkanu u glazbu, istaknuo je Hibšer.

Nakon koncerta u kapelici Svetog Križa otvorena je izložba slikarice Anijane Gajić pod nazivom „Slijedi me…“.

Izložba je snažno životno svjedočanstvo slikarice, koje donosimo u cijelosti:

Trpljenje s blagoslovom

Želja mi je svjedočiti o svom životnom križu iz zahvale prema Bogu i svima vama koji ste kroz moja trpljenja bili uz mene u molitvi i bili mi podrška. Bili ste moj oslonac, Božja produžena ruka koja me grli. Ponekad mi je teško izreći zahvalnost za toliko ljubavi koju mi je Gospodin kroz vas darivao. Bili ste moja snaga, moje rame za plakanje, moja druga obitelj. Na tome sam vam neizmjerno zahvalna. Neka vas dragi Bog čuva, brani i štiti na svim putevima vašim. Neka vas poštedi svega onoga za što ste za mene i moja trpljenja molili.

Za mene je naša Crkva i naše zajedništvo moj dom u kojeg se uvijek rado vraćam s dalekog puta ili ulazim u tišini da dušu odmorim i tijelo napojim na izvoru žive vode. Bože hvala ti. Hvala ti za ovu zajednicu i zajedništvo, hvala ti za naše svećenike i župnika koji su predivni. Hvala ti za svaku utješnu riječ naših ispovjednika, hvala ti za naše kruničare – da nema njih, mnoge duše ne bi bile spašene. Hvala ti za spasenje svake duše. Hvala ti što si me sačuvao na križnom putu te mi dao snagu i vjeru da sve izdržim. Hvala ti moj Isuse što mi ne dopuštaš da od tebe odustanem, nego me još više jačaš i snažiš u vjeri. Spoznajem da bez Tebe ne mogu, da sam nitko i ništa ako te ponovo izgubim, od Tebe dolazim i Tebi se vraćam kada Ti odlučiš. Sve je ništa naspram Tebe, Tvoja neizmjerna ljubav i tvoja neizmjerna milost su neprocijenjivi. Tri puta si me podigao iz groba, dva puta mi oživio djecu, kako da te ne volim?!

Sva moja trpljenja

Moje dijete stradava u teškoj nesreći i biva klinički mrtvo kada sam s drugim bila u visokoj trudnoći. Mogla sam ostati bez njih oboje, ali dragi Bog je darovao život i jednom i drugom. Tri godine nakon toga otkriven mi je karcinom dojke s prognozom sigurne smrti. Nakon dugogodišnjeg oporavka i neizmjerno puno molitve, posebno mojih bližnjih, zdravlje se vraća. U najtežoj bitci za opstanak, raspada se moja obitelj; najteže razdoblje moga života.

Na tom putu trpljenja događa se moje potpuno obraćenje i glad za duhovnim. Vrijeme zbunjenosti, traženja, produbljivanja moje vjere i želje za potpunim predanjem… To me jača i daje snagu da preživim.

U takvom stanju i u tom razdoblju odrađujem bolest moga dragog očuha. Dvije godine nakon toga, na sam Badnjak, padam s ljestava lomeći noge i ruke no zahvaljujući Bogu ostajem živa. Godinu dana nakon toga odrađujem bolest i smrt naše majke. Dvije godine nakon majčine smrti, nalaze mi drugi karcinom, ovaj puta maternice i to težeg oblika. Iznova operacije, kemoterapije, zračenja, trpljenja i to svaki puta u vremenu došašća.

Kada sve saberem jedan život je premalo za čovjeka, osobito za ženu da proživi i preživi sva ova trpljenja. Vjerujte mi, nije moguće bez Božje milosti i Božjeg dodira.

Moj Bog je velik!

U najtežim trenutcima dolazile su mi riječi: „U Bogu je mir i spasenje dušo moja, samo u Bogu.“ Te su riječi mamile osmijeh na moje lice i brisale suze i te su riječi napajale moju dušu; te su me riječi oživljavale. Sve mogu ako si Ti tu Bože moj, sve mogu i živjeti i umrijeti. Jednom prilikom u Sigetu, na molitvenoj zajednici, nakon moga vapaja pred Raspelom kao da mi je netko šaputao riječi: „Obećala si mi se, predala si mi se i zavjetovala, klela si me i proklinjala, gledala si na križu kako me razapinju i smijala si se, a ja sam ti oprostio… Vidiš li dijete moje kolika je snaga moja i ljubav moja?“ Te riječi pamtim i dan danas i bez zapisivanja. Te riječi su ostavile duboki pečat u meni i mjenjale moju dušu iz korijena. Spoznaja koliko je važno praštanje i ljubav, čovjeku je neprocjenjiva. Kako voljeti, a ne oprostiti? Ili kako oprostiti, a ne voljeti? Te riječi razotkrivaju našu grešnost ili našu čistoću. Duboke su, razotkrivaju naše biće, ne predbacuju nam niti nam sude: govore samo o ljubavi i važnosti praštanja na način kako nas Otac ljubi. Ovim bih riječima završila svoje svijedočanstvo s dobronamjernom porukom: Ne bojte se ni bolesti ni smrti, predajte svoj život u Njegove ruke, vjerujte da nas silno ljubi. Jačajte i snažite svoju vjeru, to će vam dati snagu, to će vas liječiti, time će vaš križ biti podnošljiv. U trpljenju budite na Izvoru, u bolesti tražite Pomazanje. Bog čini čudesa tamo gdje su čovjeku nemoguća i tamo gdje i ne vidimo. Čuvajte našu Crkvu, našu zajednicu i naše zajedništvo. Crkva je naš dom i naša obitelj nad kojom Gospodin bdije. Neka vas prati obilje Božjeg blagoslova te mir i dobro na svim putevima vašim.

Praizveden “Glagolski requiem” mladog hrvatskog skladatelja Alana Kljaića

U sklopu svečanosti Pasionske baštine, u meditativnom ugođaju bazilike, Mješoviti pjevački zbor “Ivan pl. Zajc” i Komorni orkestar na Cvjetnicu u 20.00 sati praizveli su djelo mladog hrvatskog skladatelja Alana Kljaića pod nazivom “Glagolski requiem”.

Pod ravnanjem Marije Ramljak, nastupili su solisti Jelena Štefanić, Sofia Cingula, Siniša Galović i Ivan Šatalić.

Djelo je nastalo na temelju pobožnih napjeva Ivana Matetića Ronjgova iz Kvarnera, Istre i Primorja i zahvaljujući maestru Sindičiću i maestri Ramljak ovo djelo se večeras oživljuje, istaknuo je skladatelj Alan Kljaić.

To djelo je posvećeno pokojnom maestru Vladimiru Kranjčeviću, napisano je u neoklasičnom stilu, a tekst je crkveni staroslavenski, glagoljaški, napomenula je dirigentica Marija Ramljak.

Via Crucis

Koncert pod nazivom „Via crucis“ održali su Komorni orkestar Sveučilišta u Zagrebu i Zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ˝Lege artis˝ izvodeći djela Haydna, Bacha, Mozarat, Händela i Dvořáka. Idejno rješenje projekta i umjetničko vodstvo orkestra potpisuje Jože Haluza uz umjetničko vodstvo zbora Ive Jarić Bremec, dok je kao recitator nastupio glumac Robert Kurbaša.

Foto: Pasionska baština i Vlado Badrov

Izvor: Bazilika i Vijesti iz kulture